Var åker man skidor på sommaren?

Känslan när man i hög fart flyger nedför en backe, med lätt böjda knän som får agera stötdämpare över pucklar och snöhögar, och lutar sig så att de välslipade stålkanterna skär upp en lagom svängradie. Precisionen, hastigheten och känslan av att enkelt parera och styra förbi hinder, orutinerade skidåkare och långsamma snowboardåkare. Jag ser en tydlig likhet med varför jag också älskar bilkörning, och oftare än jag borde gör det till mer av en sport än ett transportmedel.

Jag har aldrig varit särskilt sport eller idrottsintresserad, de idrotter mina föräldrar tvingade mig att prova på – som friidrott, fotboll, bordtennis, badminton – var jag nog hopplöst dålig på. På den tiden var det klart roligare att sitta vid datorn, eller åtminstone göra något annat jag själv valt att göra. Vilket förstås var att sitta vid datorn. Det är ju ändå skönt att man vid 26 års ålder insett vilken sport man gillar, för att idrotta skall ju vara hälsosamt. Jag är för övrigt väldigt glad över att mina föräldrar gav mig möjligheten att lära mig åka skidor redan som liten, och att vi under min uppväxt ofta åkte på skidresor.

Kan man åka skidor på sommaren? Eller ja – var åker man skidor när man vill åka skidor och det inte är säsong för det i Alperna? Finns det några destinationer dit man alltid kan åka?

Jag har tidigare alltid hyrt skidor, och hade tänkt att göra det även inför denna vistelsen – men då jag insåg att tre veckors skidhyra skulle kosta åtminstone hälften av vad en helt ny uppsättning egna grejer skulle kosta, kändes det som en bra investering att köpa egen utrustning. Det borde ju då löna sig redan efter 2 säsonger (om man dessutom räknar in några ytterligare användningstillfällen hemma i Sverige). Det slutade med att jag efter noga googlande hade valt ut riktigt bra skidor, pjäxor och ja – nästan varenda grej jag kunde tänkas behöva, vilket gör att det kanske tar 3-4 (hrrm..) år innan det lönat sig – MEN, jag får åka med riktigt bra grejer!

En insikt som kanske kan vara användbar för någon vid köp av skidor, pjäxor etc. är att skidbutiker har höga marginaler, så även e-handelsbutikerna. Skidbutiken jag handlade hos (en stor i Göteborg) hade högre utpriser än e-handelssajterna jag jämförde med, men det gick relativt lätt att förhandla till sig ett bättre pris där – fick 30% på hela paketet, vilket utklassade priserna online. Nu när jag fått använda utrustningen i snart två veckor är jag mer än nöjd, det tog faktiskt det hela en nivå högre.

The ultimate skiing gear:
Atomic Redster Edge SL, 171 cm: http://www.atomic.com/en-us/Products/Alpine/Ski/Race/REDSTER_EDGE_SL/AA0024306.aspx
Atomic Hawx 120: http://www.atomic.com/en-us/Products/Alpine/Boots/All%20Mountain/HAWX_120/AE5006020.aspx
Leki S-line Trigger S (stavar med quick release från ett fäste man sätter på handskarna): http://www.udenssport.se/sv/product/2981/Leki-S-Line-Trigger-S
En vit hjälm från Salomon
Vita goggles från Poc

Utöver den spännande ”hårdvaran” ovan blev det även en varm jacka från Armada, en svalare jacka från Oakley, skidbyxor från Oakley, en skön hoodtröja från Oakley och inte minst ett par riktigt sköna handskar från Oakley – inköpta hos Ridestore.

Jag har väldigt ofta en tendens att överdriva mina inköp när jag skall satsa på något, jag kan ju inte börja träna på gymmet utan att investera tungt i kosttillskott t ex – eller börja spela discgolf utan att köpa 16 olika discar innan jag lärt mig hantera den enklaste. Även om ”investeringen” i skidutrustning vida överstiger något liknande tidigare så motiverar jag det för mig själv genom att jag faktiskt kommer använda det här väldigt flitigt, och att det förhöjer upplevelsen en hel del.

Slutpladdrat, pics!

Den nya utrustningen på golvet hemmaIvrig vardagsrumsåkareGlad skidåkare i nya utrustningenJag och Henrik Roslund i backen

 

Carl-Gustav Öberg

Älskar skidåkning, matlagning, bodyhacking, bilkörning och företagande. VD för byrån Be Better Online.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *