En midsommar senare, reflektioner, konsult, AdSense och affiliate

Alright, här kommer mitt utlovade efter-midsommar-inlägg! Midsommar firades genom att jag, min flickvän Kina (Kristina) och vår son Marcus besökte flickvännens storasysters pojkväns sommarstuga i Lidköpings-trakten, mycket lyckat och på midsommardagen var det kanonväder, så vi spenderade en del tid på stranden vid vänern och Marcus fick plaska lite i vattnet för första gången (bortsett från i badkaret). Marcus 6-månadersdag inföll på midsommarafton, så vi firade honom litet också, även om han själv var rätt aningslös om det hela.

Den senaste tiden har jag spenderat mycket av min arbetstid med konsultjobb åt en rad kunder, bland annat åt Pierre på reklambyrån WhyBuddha? som driver en internetbutik för barn och babykläder där jag gör en del programmering och webbutveckling. Har även arbetat mycket med en mötesplats för lesbiska, Flator.se där jag sköter hela utvecklingsarbetet av sajten. Ett annat intressant projekt jag har blivit involverad i är Brottsportalen.se, en portal där du som medlem kan efterlysa stöldgods, passar även på att gratulera Magnus Pettersen som driver sajten för hans vinst i tävlingen MyMission (med Brottsportalen som bidrag).

De senaste dagarna har jag även hunnit få upp ett gäng till sajter, i samma stil som projektet Båtutbildningar.se, där du som besökare enkelt kan hitta båtkurser i t ex båtkörkort.

Hittade följande blogginlägg som jag fann rätt intressant, inlägget belyser en potentiell risk för Googles annonsnätverk (AdSense/AdWords).

Det länkades även till följande artikel, om en AdSense-publicist i USA som stämt Google (och vunnit) efter att de stängt ned hans AdSense-konto och vägrat utbetalning av hans intjänade summa. Som AdSense-publicist är jag ständigt lite halvnervös inför det faktum att Google kan stänga ned mitt bolags AdSense-konto utan att behöva motivera varför eller betala ut det innestående beloppet. De sajter jag driver är väl i regel kanske inte världens bästa, men de klick som sker på annonserna bör inte vara av särskilt låg kvalitet, så jag är inte överdrivet oroad. Mitt fokus när det gäller egna sajter just nu är mindre AdSense och mer affiliate, det känns säkrare då det finns ett större utbud av aktörer och om jag mot all förmodan skulle få ett affiliateprogram avstängt kan jag alltid byta till någon av deras konkurrenter och fortsätta tjäna pengar.

Min vilja att gå över mer till affiliate har dock blivit lite “skadad” av att jag nu under de senaste 2 månaderna har lagt åtminstone två dagars heltidsarbete på problem med TradeDoubler. Det började med att deras feed för hotell ifrån Hotels.com helt magiskt bara försvann, och mina script som hämtar ner den och läser in i databas fick data relaterade till några olika resedestinationer istället för specifika hotell, detta matades sedan in i databasen för en hotellsajt, vilket resulterade i att en jäkla massa sidor som genereras för deras hotell försvann. Ja jag vet, det var dumt kodat, informationen borde verifieras innan jag låter den genomföra några förändringar, och om jag får en tom feed borde scripten istället låta allt ligga kvar, men jag litade helt enkelt för mycket på TD / Hotels.com. Detta löstes efter ett par veckor, utan varken svar på mina mail till TD eller någon officiell information utskickad.

Sedan uppstod problem med två av deras affiliateprogram inom kontantkort, först var det Tele2Comviq som fick en flipp vid byte av deras sajt, alla djuplänkar dödades och oavsett vilken annons man hade pekades besökaren om till startsidan för Comviq, besökare som tidigare hade hamnat i beställningsformuläret, detta slaktade conversion-raten totalt och åtminstone halverade intäkterna. Dessutom bytte de logotyp ifrån “Tele2Comviq” till deras nya för “Comviq”, vilket sänkte klickfrekvensen på deras logotyp på min sajt för gratis kontantkort med ganska många procent, märkligt vad en sådan förändring kan göra.

Som om inte detta var nog fick Tre/TD för sig att flippa ur totalt, om jag förstått saken rätt hade problemen att göra med ett byte till en ny leverantör av statistik/trafikanalys för Tre.se. De bytte ut länkarna hos TD utan att meddela deras affiliates, och de gamla länkarna gick till ASP.NET-error-sidor = totalstopp i konverteringar. Detta gjorde de i 2 perioder och totalt rörde det sig nog om 2-3 veckor då runt 100 besökare via min sajt om dagen (mäter klick på sajten med Google Analytics) hamnade helfel. SOM OM INTE DETTA VAR NOG, har deras loggning av sales slutat att fungera, så trots att mina besökare nu hamnar rätt och genomför beställningar så ser jag bara hur många klick jag levererat, inte hur många sales och får således ingen ersättning. SOM OM INTE DETTA VAR NOG^2 har jag haft enorma problem med att kommunicera med TradeDoubler under alla dessa problem, deras svarsfrekvens på mina mail skickade via deras kontaktsystem ligger nog ganska nära 10%, och svarstiden (om man får ett svar) ligger kring 2 veckor. Har dock fått kontakt med ett par personer där nu som svarar oftare på mail och som jag faktiskt t o m har fått tala med i telefon, credit till dem, de verkar duktiga och trevliga och jag kommer att få kompensation för detta. Märkligt är dock att Tre/TradeDoubler/Tre’s statistikpartner fortfarande inte har fått ordning på spårningen.

Är det någon annan affiliate inom kontantkort hos TradeDoubler som kan dela med sig av sina erfarenheter? Kommentera gärna!

Carl-Gustav Öberg

Älskar skidåkning, matlagning, bodyhacking, bilkörning och företagande. VD för byrån Be Better Online.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *